Często zostają mi białka po zrobieniu budyniu dla dzieci (przepis na domowy budyń znajdziecie tutaj: Najprostszy budyń). Bezy albo ciasteczka bezikowe są zatem dobrym pomysłem na wykorzystanie takich białek.
SKŁADNIKI:
- 2 białka
- szklanka cukru pudru
Białka ubijam z cukrem na szklistą, błyszczącą masę. Ubijam dosyć długo, przez ok. 10-15 minut. Wykładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 90'C (termoobieg). Gaszę piekarnik i studzę ciasteczka przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Słodziutkie bezikowe ciasteczka gotowe! SMACZNEGO! :-)
Wyglądają niesamowicie kusząco :) A dla dzieci można je ładnie przy ozdobić, co jest dodatkowym atutem :)
OdpowiedzUsuńSuperowe! Świetnie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak białe pierniczki :) uwielbiam bezyyy :*
OdpowiedzUsuńOj to wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDzieci je kochają :)
OdpowiedzUsuńmmm smakowite :D
OdpowiedzUsuń