7.09.2015

Mój tradycyjny schaboszczak

Chyba każdy z nas co jakiś czas przyrządza tradycyjnego schabowego.

Jakie jest moje wykonanie? Czy jest całkowicie tradycyjne? ;-)

SKŁADNIKI:
- schab
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano, majeranek
- olej rzepakowy do smażenia
- oliwa z oliwek
- pietruszka, pomidorki cherry

panierka:
- mąka pszenna
- 2 jaja

Schab kroję na kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm, lekko je rozbijam, wcieram w nie marynatę przygotowaną z przypraw i oliwy z oliwek, zostawiam w lodówce na minimum 12 godzin w przykrytym szczelnie naczyniu.
Następnego dnia wyciągam kotlety z lodówki, obtaczam je w mące i w roztrzepanym jajku, smażę na rozgrzanym oleju ok. 4-5 minut z każdej strony.
Voila! Moje schabowe gotowe ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!