16.09.2015

Lekkie puree ziemniaczane z marchewką

Delikatne w smaku, rozpływające się w ustach.... ;-)

Idealne do tradycyjnego schaboszczaka, o którym pisałam tutaj Mój tradycyjny schaboszczak

SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 4-5 dużych marchewek
- 1 cebula
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki masła
- sól jodowana
- pietruszka

Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką. Możemy podać z kotletem schabowym, o którym wyżej wspominałam, a także ze smaczną sałatką, której przepis był tutaj: Sałatka z charakterkiem.
SMACZNEGO! :-)

10 komentarzy:

  1. Jeszcze tak purree ziemniaczanego nie spożywałam :) Zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię to puree :) a pomysł powstał u mnie zupełnie przypadkowo ;) miałam za mało ziemniaków na obiad i za mało czasu żeby jeszcze pobiec do sklepu ;)
    Od tej pory eksperymentuję i dodaję do tego jeszcze trochę selera lub pietruszki.
    Genialne jest puree samej dynia albo ziemniaczano - dyniowe :)
    Bardzo fajny blog ;) obserwuję i zapraszam do siebie - http://k24-7.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny post! Fajny blog! Pozdrawiam serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, aż mi się zachciało jeść :) Wydaje się być pyszne :)
    Chyba jutro wkroczę do kuchni z nowym przepisem... ^^
    Świetny post!
    W wolnej chwili zapraszam do mnie i szczerze zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)
    http://tangledstories314.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowanie...to proste !19 września 2015 18:53

    Ciekawe puree :) Lubię marchewkę więc na pewno by mi smakowało :) Zapraszam również do mnie http://gotowanietoproste.blogspot.com/ :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!