SKŁADNIKI:
ciasto:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 2- 3 łyżki kaszki mannej
kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- ok. 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
Przygotowuję kruszonkę - mieszam ze sobą margarynę, mąkę i cukier, Tworzę kulę i odkładam ją do lodówki. Jabłka kroję w drobną kostkę, posypuję cynamonem i kaszką manną (kaszka "obtacza" jabłka, aby nie opadły na dno podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę (24 x 28 cm). Rozkładam owoce, posypuję kruszonką.
Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg).
Ciasto jest lekkie, delikatne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy bądź herbaty :-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ile kruszonki! <3
OdpowiedzUsuńMoja córka uwielbia kruszonkę! To specjalnie dla niej tyle jej jest ;-)
UsuńAch, ubóstwiam <3
OdpowiedzUsuńJa również ;-))
UsuńSwietne ciasto,dziekuje jutro pieke.
OdpowiedzUsuńPolecam! :-) Na pewno będzie baaardzo smaczne ;-)
UsuńUpiekłam ciasto bardzo smaczne, tylko ciasto wyszło bardzo cienkie, bo nie było podane
Usuńjaka duża ma być blaszka - polecam :)
Dziękuję za uwagę - dopiszę rozmiar blaszki! :-) Ale cieszę się, że było smaczne :-)
Usuń