piątek, 25 września 2015

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Jabłonie uginają się od owoców, proponuję zatem upiec ciasto z jabłkami i kruszonką.


SKŁADNIKI:
ciasto:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 2- 3 łyżki kaszki mannej

kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- ok. 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru


Przygotowuję kruszonkę - mieszam ze sobą margarynę, mąkę i cukier, Tworzę kulę i odkładam ją do lodówki. Jabłka kroję w drobną kostkę, posypuję cynamonem i kaszką manną (kaszka "obtacza" jabłka, aby nie opadły na dno podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę (24 x 28 cm). Rozkładam owoce, posypuję kruszonką.


Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg).


Ciasto jest lekkie, delikatne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy bądź herbaty :-)


SMACZNEGO! :-)



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Moja córka uwielbia kruszonkę! To specjalnie dla niej tyle jej jest ;-)

      Usuń
  2. Swietne ciasto,dziekuje jutro pieke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :-) Na pewno będzie baaardzo smaczne ;-)

      Usuń
    2. Upiekłam ciasto bardzo smaczne, tylko ciasto wyszło bardzo cienkie, bo nie było podane
      jaka duża ma być blaszka - polecam :)

      Usuń
    3. Dziękuję za uwagę - dopiszę rozmiar blaszki! :-) Ale cieszę się, że było smaczne :-)

      Usuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!