Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-)
SKŁADNIKI:
- udziec wołowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
- pietruszka do dekoracji
Wołowinę kroję na kawałki, delikatnie podsmażam na oleju. Posypuję wszystkimi przyprawami. Jak już lekko zmieni kolor, dolewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, duszę na wolnym ogniu. Mięsko się dusi, a ja dodaję do niego pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną cebulę.
Duszę całość ok. 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Mielę siemię lniane, posypuję nim gulasz, mieszam dokładnie. Siemię lniane zagęszcza delikatnie gulasz, a przy okazji bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie ;-) Jeśli stwierdzamy, że gulasz jest zbyt rzadki, oprószamy dodatkowo łyżeczką mąki i gotujemy jeszcze parę minut. Gotowe!
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!