2.08.2015

Pyszności! Muffinki z czerwoną porzeczką

Mocno dojrzałe, lekko kwaskowate, o bardzo zdecydowanym smaku. Jak tu ich nie wykorzystać? :-)
                                              
Lato w pełni, więc grzechem byłoby nic nie robić z wszystkimi wspaniałościami, jakie ofiaruje nam natura. A że krzaki uginają się pod ciężarem czerwonych porzeczek, postanowiłam dodać je do ulubionych muffinek.

                                              

Co powstało? Pyszności powstały! A jak te pyszności zrobiłam? Zapraszam poniżej.

SKŁADNIKI:
- 200 gr mąki
- 150 gr cukru
- 150 ml oleju
- 2 jaja
- 250 gr jogurtu naturalnego 
- miseczka czerwonej porzeczki (ok. 1,5 szkl.) 
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
                                             

W jednej misce mieszam składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia), do drugiej daję składniki mokre- jaja rozbijam widelcem, wlewam olej, jogurt, łączę ze sobą. Następnie mokre składniki wlewam do suchych, dokładnie je ze sobą mieszam.
Porzeczkę posypuję cukrem waniliowym, delikatnie mieszam i dodaję do powstałej wcześniej masy.
                                             

Mieszam wszystko dokładnie i napełniam foremki do muffinek (ja używam silikonowych).
Piekę w 170'C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
                                             

Muffinki wychodzą przepyszne! Porzeczka w cieście nie jest za kwaśna, bo temu zapobiec miał cukier waniliowy dodany do niej. Idealne do popołudniowej kawki bądź herbatki :-)
                                             


14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie i chyba też to upichce z moją mamusią :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam muffinek z porzeczkami, ale z chęcią sobie takie przygotuje i zjem do porannej kawy :)
    tzanetat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności ;) muszę spróbować, bo porzeczki za mną ostatnio chodzą i kombinuje jak je wykorzystac ;) www.co-dzis-zgotowac.blog.pl zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie mam czerwonej porzeczki ale robiłam z czarną, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje poszły w mgnieniu oka i córcia już domaga się kolejnej, świeżej porcji z piekarnika ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na sezonowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam muffinek z czerwoną porzeczką :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiały być pyszne. Lubię kwaśny akcent w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Były nawet przepyszne! Aż za szybko zniknęły... ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!